4 opravila za vsakega podjetnika(co)V zadnjem času se podjetniki čedalje bolj pogosto odloča(mo) za registracijo znamk, patentov ali drugih oblik industrijske lastnine. Ampak zakaj? Ker to od nas zahtevajo investitorji? Skladi tveganega kapitala? Ker to od nas zahteva razpis? Ključno vprašanje je torej, kaj želimo s tem doseči? 

Z registracijo znamke, modela, patenta, geografske označbe ali dodatnega varstvenega certifikata pridobite pravno zaščito za vaše pravice. Toda kdo bo za vas te pravice uveljavljal oz. ali imate pripravljeno strategijo, kaj storiti, ko odkrijete koga, ki vam te pravice krši? Ali obratno, zamislite si, da nekdo odkrije, da ste vi tisti, ki (vede ali nevede) krši tujo intelektualno lastnino. V nadaljevanju si poglejmo aktivnosti, ki veljajo za ključne, ko govorimo o upravljanju z intelektualno lastnino.

 Pravočasno prepoznajte vso intelektualno lastnino v podjetju

Vsi smo že slišali za patent in znamko ter avtorske pravice. Kaj pa poslovne skrivnosti, baze podatkov, liste strank, potencialnih kupcev? itd.

Vzemimo za primer frizerski salon, ki strankam poleg striženja ponuja še različne storitve na področju kozmetike. V oglaševanje naših storitev smo vložili nekaj tisoč evrov, kar nam je omogočilo normalno poslovanje in pridobitev stalnih strank. Nato eden izmed bivših zaposlenih odpre novo podjetje z identičnimi ali rahlo izboljšanimi storitvami in mu v zelo kratkem času uspe »ukrasti« nekatere naše stranke. Take in podobne situacije so največkrat posledica neučinkovitega upravljanja z intelektualno lastnino.

Priporočljivo je, da tovrstno analizo (imenujemo jo t.i. IP Audit) izvajamo vsaj enkrat letno oz. vsakokrat, ko imate za trg pripravljen nov izdelek/storitev.
 

Določite obseg zaščite in višino sredstev, ki jih boste namenili uveljavljanju

Najmočnejšo pravno zaščito vam nudi kombinacija različnih oblik intelektualne lastnine; če delujete npr. v IT sektorju, bo kombinacija zaščitene znamke in dobrih avtorskih pogodb najbolj logična izbira. Če delujete v sektorjih z izdelki, ki imajo relativno dolge produkcijske cikle (npr. farmacija, biotehnologija ipd.) so patenti v kombinaciji z drugimi mehkimi oblikami intelektualne lastnine najpogostejša izbira. Od pravic industrijske lastnine (to so pravice, ki zahtevajo registracijo pri pristojnih uradih) so seveda patenti najdražji, sledijo jim znamke in modeli.

Pred odločitvijo glede obsega zaščite za vaš izdelek/storitev skušajte pridobiti in upoštevajte čim več informacij glede stroškov, načinov uveljavljanja registriranih in neregistriranih pravic intelektualne lastnine. Poleg ocene glede stroškov zaščite se torej osredotočite tudi na prepoznavanje, upravljanja in komercializacijo intelektualne lastnine.
 

Preverite vašo svobodo delovanja!

Vzemimo primer mladega podjetnika Janeza, ki je v svoji garaži skupaj z dvema prijateljema iz fakultete razvil inovativen izdelek z visokim tržnim potencialom. Skupaj so pripravili poslovni načrt in pričeli s prodajo tega izdelka na tujih trgih. Kmalu po vstopu na nemški trg so prejeli s strani odvetniške pisarne odškodninsko tožbo z zahtevkom v višini več sto tisoč evrov zaradi kršitve več patentov. Kaj se je zgodilo? Janez je s prijateljema šel k patentnemu zastopniku, ki je v roku nekaj dni ugotovil, da so s prodajo izdelkov na nemškem trgu kršili veljaven patent.


Analiza svobode delovanja nam pove, ali izdelek/storitev oz. njeni sestavni deli kršijo obstoječe registrirane pravice intelektualne lastnine tretjih oseb na nekem trgu. Analiza svobode delovanja se izdeluje za določeno geografsko območje (npr. Slovenijo) v določenem času.
 

Poiščite strokovnjaka za upravljanje z intelektualno lastnino

Vsak podjetnik ve, da je čas denar in da je dostopnost do ustreznih informacij ključnega pomena za morebiten uspeh ali neuspeh. V Sloveniji je kar nekaj zastopnikov za industrijsko lastnino, ki nudijo relativno ugodne in kvalitetne storitve zaščite intelektualne lastnine. Dober zastopnik bo znal svoje storitve prilagoditi vašemu poslovnemu modelu. Še kratek namig: pri povpraševanju glede cen storitev zahtevajte razčlenjene ponudbe iz katerih bodo jasno razvidne uradne pristojbine in stroški zastopnikov.

Kontakt Za več informacij nam pišite spodaj


Your message has been sent. Thank you!

Kje želite zaščititi vašo znamko/model?

Slovenija

EU

Druge države

Osebne podatke hranimo in obdelujemo za namene ohranjevanja stika s strankami, informacijsko-tržnega obveščanja in pospeševanja prodaje.
Več o politiki varstva osebnih podatkov.