UNITARNI PATENT - VESTE KAJ VAS ČAKA?

 

Pred dobrim mesecem dni se je na Gospodarski zbornici Slovenije odvijala že druga konferenca, ki naj bi odkrila še zadnje detajle, kako naj bi celotna zadeva izgledala tistim, ki naj bi to opcijo uporabljali - mala podjetja, posamezniki, univerze itd.. Dogodek je bil namenjen (vsaj tako so napisali na vabilu) širši javnosti oz. tistim, ki jih tematika zanimala.

Sam sem se dogodka udeležil - pa ne toliko zaradi vsebine - kot iz radovednosti; želel sem namreč oceniti kakšen je dejanski interes naših (res) inovativnih podjetij za uvedbo tega instrumenta pri nas oz. ugotoviti, ali bo ta korenita sprememba sploh kaj vplivala na odnos podjetij do vprašanja:

 

Bomo zaradi uvedbe UP (Unitary Patent) in UPC (Unitary Patent Court) na bojšem/slabšem?

Najprej naj povem, da s(m)o se dogodka udeležili v večini zastopniki,nekaj malega je bilo predstavnikov ministrstev in javnih institucij, nekaj sodnikov in zelo malo (ampak res malo:) podjetij. Vprašanje je zakaj? Ali nismo vendar zelo inovativen narod, dosegamo visok delež izvoza ipd.? 


Spreminjanje pravil igre po podelitvi patenta

Predvsem je potrebno razumeti, da se uvedba Unitarnega patenta z enotnim evropskim učinkom, ki bo v začetku veljal v 25 državah članicah (ja prav ste prebrali 25, ne 28 - iz zaščite so izvzete Hrvaška, Poljska in Španija) in naj bi predvidoma pričel delovati v 2019, vežejo na proces po podelitvi patenta. Torej na sam postopek pred podelitvijo le-tega sploh ne vpliva.

Lahko celo rečem, da že samo dejstvo, da je slovenskih podjetij, ki uspejo pridobiti kak na Evropski ravni podeljen patent, zelo malo. To tudi pojasni relativno slabo udeležbo s strani gospodarstva, saj je mnogim podjetjem že zgolj pridobitev listine, na kateri piše Slovenski patent povsem zadostna. Zakaj? O tem lahko pripravim povsem nov blog članek.


Nižji stroški pridobitve Evropskega patenta

Po nekaterih ocenah, naj bi se postopek pridobitve patenta z enotnim učinkom bistveno zmanjšal. Po novem naj bi po novem tako pridobitev takega patenta znašala le okrog 6425 €.


7 letno prehodno obdobje

Za vse tiste, ki vam je bil zdajšnji sistem zaradi kateregakoli razloga, bolj všeč, dobra novica: prijavitelj se bo lahko še vedno odločil ali bo prosil za Unitarni patent ali pa bo le-tega validiral le v izbranih državah. Torej vsi tisti, ki ste v vašem poslovanju inovativni, je lahko izbira Unitarnega patenta velika prednost.

Za tiste pa, ki to niso, pa bo uvedba takega sistema prinesla več izzivov kot koristi. Ne pozabimo namreč, da niso le evropska podjetja tista, ki prijavljajo patente v EU. V ZDA že nekaj časa obstajajo t.i. NPE-ji, a.k.a. "Patentni troli", katerih edini poslovni model je iskanje in izkoriščanje obstoječih patentov in uveljavljanje le-teh proti nič hudega slutečim podjetjem, ki vede (ali pa celo nevede) kršijo tujo intelektualno lastnino. Iz tega vidika bo analiza svobode delovanja od sedaj naprej eden od ključnih analiz v procesu razvoja vsakega izdelka - tudi če gre zgolj za izdelek, namenjen le slovenskemu trgu.


Zaenkrat 16 držav podpisnic, čakamo še Nemčijo

Pogoj za to, da Unitarni patent in Evropsko patentno sodišče dejansko začne delovati, morajo ta sporazum podpisati vsaj 13 držav članic, med katerimi morajo biti obvezno 3 članice v katerih se vloži največ prijav za Evopski patent. Trenutno so to Nemčija, Velika Britanija in Francija. Francija in VB sta sporazum že ratificirali, v Nemčiji pa se ćaka na razplet presoje ustavnosti ratifikacije, ki lahko proces zelo zelo upočasni. Slovenija mora ta sporazum še ratificirati.

Kontakt Za več informacij nam pišite spodaj


Your message has been sent. Thank you!

Kje želite zaščititi vašo znamko/model?

Slovenija

EU

Druge države

S klikom na "Pošljite mi ponudbo" se strinjam, da IPRC lahko): »namen nadaljnje komunikacije z mano«

Osebne podatke hranimo in obdelujemo za namene ohranjevanja stika s strankami, informacijsko-tržnega obveščanja in pospeševanja prodaje.
Več o politiki varstva osebnih podatkov.