NE PRODAJAJ SVOJE INTELEKTUALNE LASTNINE (IL) - RAJE JO LICENCIRAJ

Zakaj, se morda sprašuješ?

No razložil ti bom v nekaj povedih. V tem članku ne pišem o tem, kako lahko zaščitiš svojo IL. Če iščeš članke na temo kako se zaščititi pred kopiranjem, si najprej preberi ZAŠČITA INTELEKTUALNE LASTNINE - STRAN VRŽEN DENAR in KDAJ NAJ SE LOTIM ZAŠČITE SVOJE INTELEKTUALNE LASTNINE?

Ko enkrat razumem, kako lahko zaščitim posamezne oblike IL, se lahko (končno) začnemo pogovarjati o profitu/denarnemu toku, ki ga lahko dobim. Kajne?

Prodaja vs. licenciranje tvoje IL

Vse vrste IL lahko prodaš. Zadeva je zelo podobna kot pri prodaji nepremičnin...Ko je enkrat nepremičnina prodana in si prodal/a tvojo lastnino drugemu podjetju/osebi, le-te nimaš več. Najboljša stran IL je v tem, da za razliko od hiš ali drugih nepremičnin (kjer imate lahko omejeno št. najemnikov, lahko IL licenciraš x številu entitet... spet in spet. Samo pomisli na Mcdonalds, Microsoft, Coca Cola itd. Da, pravilno si uganil/a: vsako od teh svoje intelektualne lastnine ne prodaja, temveč jo licencira (oddaja). 

Franšizing/Prenos/licenciranje/navzkrižno licenciranje

Obstaja več različnih besed s katerimi lastniki podjetij opisujejo svoje poslovne modele in načine oddajanja tehnologije.

Licenciranje v osnovi pomeni, da svoje (registrirane) pravice intelektualne latnine ponudiš v uporabo tretji osebi, v zameno za to, pa ti le-ta plačuje tantieme. Lastnik teh pravic si seveda še vedno sam/a, uporabljajo pa jih lahko tudi drugi (proti plačilu) (=denar).

Če sem malo bolj teoretičen, sta franšizing in navzkrižno licenciranje dejansko podkategoriji licenciranja, pri čemer so (je) pri prvi transakciji govora o licenciranju registrirane znamke, pri drugem pa obejestransko licenciranje registriranih patentov. V obeh primerih je v večini primerov vključene tudi denarne transakcije.

Pravice IL so krajevno in (nekatere izmed njih) časovno omejene. Obstajajo pa tudi pravice, ki jih lahko (ob sprejetih določenih ukrepih) držite in izkoriščate v neskončnost (npr. poslovne skrivnosti). Tako lahko licenciraš svoje IL pravice v celoti (za celotno območje, kjer so le-te registrirane) ali pa zgolj delno. Identično pravico IL lahko podeliš v uporabo zgolj eni osebi (izključna pravica) ali pa večim (neekskluzivna pravica) osebam hkrati.

Posredniki intelektualne lastnine (IP Brokerji) - kdo so to?

Kadar ne vem, kako bi se lotil/a na primer prodaje ali oddaje svoje nepremičnine, se nekateri izmed nas obrnemo na nepremičninskega posrednika, da nam pri tem pomaga. Ali pa zavarovalnega zastopnika, če govorimo o zavarovanjih, kajne? 

Enako je v primeru tvojih pravic IL. Vendar velja opozoriti na majhno razliko; medtem, ko ti nepremičninski agent za svoje storitve računa 2-4 % sklenjenega posla, so marže v panogi kot je intelektualna lastnina precej višje, tudi do 20 % sklenjenega posla. Zakaj boš vprašal/a? Ker gre za zelo specifičen (in majhen) trg, ter dejstvu, da so transakcije redko dostopne javnosti. 

 

Zato naslednjič, ko boš razmišljal/a o prodaji svoje intelektualne lastnine, dobro premisli in kontaktiraj svojega strokovnjaka/injo za intelektualno lastnino, če se to dejansko splača.

 

Kontakt Za več informacij nam pišite spodaj


Your message has been sent. Thank you!

Kje želite zaščititi vašo znamko/model?

Slovenija

EU

Druge države

S klikom na "Pošljite mi ponudbo" se strinjam, da IPRC lahko): »namen nadaljnje komunikacije z mano«

Osebne podatke hranimo in obdelujemo za namene ohranjevanja stika s strankami, informacijsko-tržnega obveščanja in pospeševanja prodaje.
Več o politiki varstva osebnih podatkov.