ZAKAJ VI (ALI VAŠI ZAPOSLENI) PREDSTAVLJATE NAJVEČJO NEVARNOST INTELEKTUALNI LASTNINI PODJETJA?

...in kako lahko to rešimo?

Glede na eno zadnjih raziskav, ki jo je opravil EUIPO, 66 % malih in srednje velikih podjetij, ki se odloči zaščititi svojo intelektualno lastnino to stori zaradi preprečevanja kopiranja svojih izdelkov/storitev. Nadalje, 63 % le-teh to stori zaradi pravne svobode delovanja na posameznem trgu. 93 % tistih podjetij, ki je na kakršen koli način uspelo registrirati svojo IL, poroča o pozitivnih učinkih iz tega naslova (več o načinih izkoriščanja IL si lahko preberete v članku Ne prodajajte vaše IL – raje jo licencirajte).
 
Med podjetji, ki nimajo registrirane nobene IL je skoraj 20 % takih, ki kot razlog za ta navajajo pomanjkanje znanja na to temo. In to je (po našem mnenju) glavni razlog zakaj lastniki (CEOti) predstavljajo največje tveganje za IL podjetja. Pa si poglejmo zakaj.

Naredi si sam/a!

Ne glede na to od kje ali kako ste postali lastnik/lastnica/direktor/direktorica vašega podjetja, je normalno, da v začetni fazi poslovanja opravljamo večino funkcij sami (vsaj nekaj časa); finance…računovodstvo...marketing… Zato je logično, da tudi pravne zadeve uredimo sami, kajne? Ali pa imamo prijatelja, ki je imel cel tečaj o IL n let nazaj. KO začne naše podjetje rasti in so osnovne funkcije podjetja postavljene si (končno) lahko privoščimo za nekatere (ne ključne) funkcije uporabiti zunanje sodelavce. 
In tukaj postanejo zadeve težavne: vsaj za področje IL…Strokovnjaki za IL/odvetniki znajo biti precej dragi. Zlasti, če nimate zaposlenega (t.i. inhouse) odvetnika, ki pozna vaše poslovanje do potankosti in ima za povrh vsega tudi ustrezno ekonomsko znanje za uveljavljanje vaše strategije IL – saj jo imate kajne? 

Ekipno delo – kdo je lastnik česa?

 
Za trenutek predpostavljajmo, da ste do te točke prišli kot ekipa so-lastnikov. Pogosto se zgodi, da eden izmed lastnikov (zaradi različnih razlogov) zapusti podjetje. Kdo je lastnik česa? Kaj se zgodi z njegovim/njenim deležem? Kaj je z njegovo/njeno vsebino, ki jo je ustvaril? Če se o teh vprašanjih ne dogovorite na začetku sodelovanja in (kasneje vsaj) vsakih nekaj let, se vam lahko obeta dolg in (finančno težak) boj. 
K omilitvi zgornje situacije veliko pripomore poznavanje procesov zaščite posamezne industrijske lastnine, avtorskih pravic in kako so definirane poslovne skrivnosti podjetja itd. 

Redni IL treningi/seminarji

 
Da bi zmanjšali krajo vaše IL (vede ali nevede) je priporočljivo, da se lastniki (in C- level vodje v podjetju) redno izobražujejo (in prav tako vsi ključni zaposleni) na področju IL.  Danes vam lahko praktično vsako podjetje, ki deluje v industriji IL pomaga tudi s tem, ne samo, da namesto vas opravlja postopke zaščite industrijske lastnine, priprave pogodb, pogajanj itd.
V kolikor že imate svojega IL strokovnjaka/injo, ki dela z vami (ali za vas), ga/jo prosite, da vam pomaga pri organizaciji internega izobraževanja. S tem, ko boste konsistentno (na primer vsako leto) izobraževali vaše zaposlene na tem področju, boste s tem hkrati gradili na kulturi in vrednotah ter nenazadnje vplivali na (še) višje dosežen profit. 
 

Kontakt Za več informacij nam pišite spodaj


Your message has been sent. Thank you!

Kje želite zaščititi vašo znamko/model?

Slovenija

EU

Druge države

S klikom na "Pošljite mi ponudbo" se strinjam, da IPRC lahko): »namen nadaljnje komunikacije z mano«

Osebne podatke hranimo in obdelujemo za namene ohranjevanja stika s strankami, informacijsko-tržnega obveščanja in pospeševanja prodaje.
Več o politiki varstva osebnih podatkov.